Einkorn wheat, Triticum monococcum, HerbTM

Out of stock
Only %1 left
SKU
b570conf
Еднозърнест лимец цяло зърно - за ястия, брашно и покълване. Лимецът, предлаган от нас е обработен по специална методика за олющване - със запазени връхчета, жив и готов за покълване.

Еднозърнест лимец цяло зърно – за ястия, брашно и покълване

Сега на нова, по-ниска цена!

Лимецът, предлаган от нас е обработен по специална методика за олющване - със запазени връхчета, жив и готов за покълване.

Лимец – традиционното зърно за хляб от древността

В днешния модерен и забързан свят храната, която приемаме е все по-малко засища и все повече богата на химични вещества.

Все повече храната, която консумираме ежедневно е повече вредна, отколкото полезна. В недалечното минало хората са се обръщали към естествения начни на живот. Следвайки техния пример ние ви предлагаме лимеца. Идеята човек да се върне към храната на прадедите си от далечни епохи е алтернатива за здравословен начин на живот.  

Лимец в превод означава "еднозърнест". Дивите и култивираните форми на лимеца се разглеждат като отделни видове или като подвидове на T. monococcum.

Лимецът е една от най-ранно култивираните форми пшеница. Той е издържливо растение - вид, който оцелява и се развива дори върху много бедни почви, където отглеждането на съвременна пшеница е немислимо.  

Хапвайте здравословно

Може би първото и най-простото нещо, което може да се приготви от тази зърнена култура, е обикновена каша. Като основна течност можете да използвате или вода или мляко, или смес от тези две течности. Вкусът на ястието може да бъде подправен със сушени плодове и ядки.

Вареният лимец също е съставка за салати и сложни гарнитури, дресинг за супи. Върви добре със зелен фасул, пресни зеленчуци и варен боб. Поради ниското си съдържание на калории и богата на растителни протеини, тази култура е незаменима в диетата на хора с диабет, затлъстяване и висок холестерол.

Лимецовите зърна могат да се смелят, за да получите фино брашно, с което да омесите вкусна питка напр.

Лимец в полза на здравето

Лимецът е изключително богат на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор). Той олицетворява напълно Хипократовата мечта храната да бъде лекарство. Анализирайки полезните свойства на лимеца, учените посочват, че витамин Е, играе протективна роля за сърдечно-съдовата система, подпомага функцията на половите жлези, а също така, като добър антиоксидант, спомага за бързото извеждане от организма на свободните радикали. Минералите от своя страна, способстват за нормалното физиологично състояние на организма. Интересен, но и важен факт е, че съдържанието на цинк в лимеца, произведен в България, е с пъти по-голямо от това на лимеца, произведен в други страни. Високото съдържание на магнезий пък го прави изключително полезна храна за спортуващи хора и особено такива, които страдат от мускулни травми и разтягания. 

Редовната употреба на лимец ви позволява да постигнете много положителни ефекти. Първо, съставът на зърнените култури допринася за нормализиране на кръвната захар, подобряване на храносмилането и сърдечно-съдовата дейност. Второ, липсата на глутен в зърнените култури (съдържа протеини от глутеновата група, но в много по-малко количество от класическата пшеница) ги прави подходящи за хора, страдащи от непоносимост към това вещество и свежда до минимум риска от алергии или храносмилателни проблеми. Трето, употребата на този продукт има стабилизиращ ефект върху състоянието на нервната система, подобрява паметта и реакцията. И накрая, наблюденията показват, че лимецът оказва положително влияние върху репродуктивната функция и зачеването.

Освен за заместител на пшеницата във всекидневното хранене, лимецът е незаменим за хората, болни от целиакия. Целиакията е състояние, при което не се усвоява глутен, който се съдържа в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, последният се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на лимеца - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от целиакия хора. За тези хора  лимецът дава надежда за вкусна храна и нормален, здравословен живот.

Плътната обвивка на зърната е богат източник на диетични фибри. Това вещество помага за подобряване на храносмилането и премахване на излишната течност от тялото, в резултат на което подуването и тежестта изчезват. Растителните протеини, наситени с аминокиселини и сложни въглехидрати, се абсорбират дълго време и не причиняват рязък скок на глюкозата в кръвта, като по този начин осигуряват дълго усещане за ситост и предпазват от импулсивно преяждане.

Начин на употреба на Лимец цяло зърно

Базова обработка за ястия

Количество за 4 порции: 250 гр лимец се залива с 1 л вода. Оставя се да престои една нощ. Вари се 20-30 минути. Може да се подправи със сметана, масло, розмарин, настъргано сирене, домати и др.

Питка с лимец

Смелете лимеца и добавете чиста вода до получаване на гъста каша. Оставете за 15 минути. Овкусете със сол и зехтин, подправки по желание: риган, мащерка, пресен босилек, розмарин, ким, маслини. Изпечете на сух незалепващ тиган или във фурна.

Покълване на лимец

Накиснете семената в студена вода за 30 минути, отцедете и поставете в покрит с капак съд. Изплаквайте един път дневно, в цедка. След 36 до 48 часа кълновете са готови за употреба.

Състав

Еднозърнест лимец (Triticum monococcum).

Хранителни стойности за 100 г 

Енергийност 340 ккал,
Протеини 14 г, Въглехидрати 66 г, Мазнини 2.3 г

Произход

България

Вижте и видео от bilki.bg

Write Your Own Review
Only registered users can write reviews. Please Sign in or create an account